EğitimlerKim'den HaberlerProfesyonel EğitimlerSektörden Haberler

AİLE DANIŞMANLIĞI SERTİFİKA PROGRAMI DUYURUSU

AİLE DANIŞMANLIĞI SERTİFİKA PROGRAMI DUYURUSU

 

İstanbul Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından açılacak olan Aile Danışmanlığı Sertifika Programı duyurusu aşağıdadır.

logo_0

istanbul üniversitesi

DERS PROGRAMI
TEMEL KAVRAMLAR VE PSİKOLOJİK DANIŞMA BECERİLERİ

Eğitim Öğretim Problemleri ve Aile
Aile Danışmanlığı Felsefesi
Gelişim Psikolojisinde Temel Konular
Gelişim Psikolojisi I: Okul Öncesi Dönem
Gelişim Psikolojisi II: Okul Çağı
Gelişim Psikolojisi II: Okul Çağı
Gelişim Psikolojisi III: Ergenlik Dönemi
Gelişim Psikolojisi IV: Yetişkinlik ve Yaşlılık
Aile Danışmanlığında Bireyi Tanıma
Psikolojik Testler
İnsan İlişkileri ve İletişim
İnsan İlişkileri ve İletişim (Uygulama)
Temel Danışma Becerileri
PDR İlke ve Teknikleri
Danışma Psikolojisi Kuramlar
Aile Sağlığına Giriş
Okul ve Öğrenme Temelli Problemlerde Aileyle Çalışma
Okul Aile İlişkilerinde Yasal Temeller
Ailelerle Grup Çalışması
Ailelerle Grup Çalışması ve Sosyal Beceri Problemi olan çocuk ve aileyle çalışma
Davranış Bozuklukları
Davranış Bozuklukları (Uygulama)
VİZE

AİLE DANIŞMANLIĞI
Aile Psikolojik Danışmanlığının Temelleri
Aile Danışmanlığında Temel Kavramlar
Evlilik ve Aile Psikolojik Danışmanlığında Değerlendirme (teşhis ve sistem modelleri)
Evlilik ve Aile Psikolojik Danışmanlığında Değerlendirme (ailedeki örüntülerin tanımlanması)
Evlilik ve Aile Psikolojik Danışmanlığı Kuramları I
Evlilik ve Aile Psikolojik Danışmanlığı Kuramları II
Aile Psikolojik Danışmanlığında İlk Görüşme I
Aile Psikolojik Danışmanlığında İlk Görüşme II
Aile Danışmanlığında Kullanılan Teknikler
Evlilik ve Aile Danışmanlığında Önleyici Hizmetler
Ebeveynlik Becerileri I
Ebeveynlik Becerileri II
Kariyer Danışmanlığında Ebeveyn Liderliği

EVLİLİK VE ÇİFT DANIŞMANLIĞI
Evlilik Öncesi ve Evlilik ilişkileri
Aile Hukuku
Eşler arası çatışma ve Çocuk
Çiftlerle çalışma / Evlilik ve Çift Danışmanlığı
Çocuk Hukuku

İLERİ EVLİLİK VE AİLE DANIŞMANLIĞI
Süpervizyon
Özel Ailelerle Psikolojik Danışma
Evlilik ve Aile Psikolojik Danışmanlığında Cinsellik
Süpervizyon
Çocuk ve Ergende Psikopatoloji ve aile danışmanlığı
Süpervizyon
Yetişkinde Psikopatoloji ve aile danışmanlığı
Süpervizyon
Evlilik ve Aile Danışmanlığında Şiddet, kayıp, kronik hastalığı olan aile bireyine sahip aile, alkolizm madde kullanımı gibi konularla çalışma
Süpervizyon
Süpervizyon
Süpervizyon
FİNAL

istanbul_universitesi_logo

YÖNETMELİK
Bilindiği üzere 04.09.2012 tarihinde yeni “Aile Danışmanlığı Yönetmeliği” Resmi gazetede yayımlandı. Yönetmeliğin yayımlanmasıyla beraber 300 saatlik teorik, 30 süpervizyon olmak üzere toplam 150 saatlik uygulama eğitim süresinden oluşan 450 saatlik eğitim süresi resmileşerek kesinlik kazandı. Merkez açma ve eğitim verme standart ve koşulları yeniden düzenlendi. Daha önce Aile Danışmanlığı Sertifikası alan kişilerin, eğitimlerini 3 yıl içerisinde 450 saate (300 saat teori + 30 süpervizyon + 120 uygulama olmak üzere) tamamlamaları gerekiyor. Bununla beraber yayımlanan yönetmelik, daha önce Aile Danışma Merkezi ruhsatı alan kurumların da en geç 1 yıl içinde yönetmelikte belirtilen standartlara göre revizyona gitmelerini zorunlu kılıyor.

YÖNETMELİĞİN İLGİLİ MADDELERİ:
Aile danışmanının eğitimi ve nitelikleri
MADDE 14 – (1) Sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi alanlarından birinde en az dört yıllık lisans programlarından mezun olanlar, Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu veya üniversitelerden, biri tarafından uygun görülen en az üç yüz saati teorik ve en az otuz saati süpervizyon eşliğinde olmak üzere yüz elli saati uygulamalı toplam dört yüz elli saatlik aile danışmanlığı alanında bir eğitim programını başarıyla tamamladıktan sonra sertifika alanlar, aile danışmanı unvanı alabilir.

Meslek elemanının eğitimi ve nitelikleri
MADDE 15 – (1) Merkezde çalışacak meslek elemanları; tıp, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, sosyal hizmet, çocuk gelişimi, okul öncesi öğretmenliği, sosyoloji, aile ve tüketici bilimleri, hemşirelik, psikoloji alanlarından birinde asgari dört yıllık lisans programını tamamlamış olmalıdır.

Aile Danışmanlığı Nedir?
Aile danışmanlığı, aileyi oluşturan bireylerin bir araya gelmesi ve paylaştıkları sorunları birlikte çözmeye çalışmaları üzerine kurulur ve bu doğrultuda Aile Yasası çerçevesinde gerçekleştirilen psikolojik danışmanlık hizmetine denir. Aile, soyut bir kavram ancak kendi başına bütüncül ve canlı bir kurumdur. Sağlıklı ve fonksiyonel olan aile ve o ailede yetişen, yaşayan fert hangi toplumda olursa olsun kolaylıkla çevresine uyum sağlar.

Aile Danışmanlığının İşlevi
Ailenin de, her canlı gibi farklı işlevleri yerine getiren farklı organları, duyuları ve kendi ruhu vardır. Bu işlevsellikler arasında bütünlüğü korumak, günümüzde giderek güçleşmiştir. Ailenin kendi güç kaynaklarını geliştirmesi – işlevselliğini sağlaması, gerçekçi hedefler edinmelerini, açık iletişim kurmalarını sağlamak, empati kabiliyetlerini geliştirmeye ve kendi yaratıcı çözümlerini ortaya koymaya yönelik hedeflerini gerçekleştirmeye yönelik aile danışmanının desteğine ihtiyaç duyabilmektedirler.

Aile Danışmanlığı Eğitiminde Amaç:
Toplumun temel yapı taşı olan ailenin daha sağlıklı, huzurlu ve mutlu olabilmesini sağlamak, aileyi oluşturan bireylerin problemlerini, ana kaynağına inerek, bilimsel, kültürel ve psikolojik yönlerini araştırmak, bu problemleri ortadan kaldıracak donanıma sahip kişilerin yetiştirilmesini sağlamak amacını taşımaktadır. Aile içinde yaşanan kişiler arası sorunlar olabileceği gibi, tüm aileyi etkileyen ölüm, kronik hastalık, bir aile bireyinin evden ayrılması vb. yaşantılarda aile bireylerinin bunlarla baş edebilmesinde gerekli profesyonel desteği sağlayacak meslek elemanı yetiştirmektir. Aile danışmanlığının belirgin ve açık hedefleri vardır. Amaç, ailenin yaşadığı sorunların çözümünün yanı sıra aile bireylerinin birbirlerini daha iyi anlamalarını, belirgin ve esnek sınırlar çizebilmelerini sağlamayı kolaylaştıracak yeni beceriler kazandırmaktır. Aile üyelerinden herhangi birinin yaşadığı sorunun etkisi tüm aileyi kapsar ve çözüm sürecinde ailenin tümü belirleyici bir rol taşır. İlişkiler açısından sorunları olan insanların, evlilik, ayrılık ve boşanma sırasında, çocuklarla ve aile ile ilgili kişisel veya kişiler arasındaki sorunların üstesinden daha rahat bir şekilde gelmelerine yardımcı olur. Eşlerin arasındaki sorunların çocuğu etkilemesi veya çocuğun yaşadığı fiziksel, psikolojik, eğitim sorunlarının aile içi dinamikleri etkilemesi kaçılmazdır. Yaşanan bu sorunların çözümünde aile bireylerine psikolojik destek vermek, aile içi iletişimi güçlendirmek, aile bireylerini birbirlerine duyarlı olmalarını sağlamak aile danışmanlığının amaçlarını oluşturmaktadır. Açılacak olan 300 saatlik teorik eğitim, 120 saat uygulama, 30 saat süpervizyondan oluşan toplam 450 saatlik aile danışmanlığı sertifika programının amacı ülkemizin değişik illerinde aile danışmanlığı merkezlerinde hem de özel kurumlarının ihtiyaç duyduğu “aile danışmanı” yetiştirmektir.

KİMLER BAŞVURABİLİR?
Aile Danışmanlığı Yönetmeliği Resmi gazetenin 4 Eylül 2012 tarihli sayısında yayımlandı. Bu eğitime başvurabilecek meslek grupları Sosyal Hizmet, Çocuk Gelişimi, Psikoloji, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Hemşirelik, Tıp ve Sosyoloji Mezunlarıdır. Bu bölümlerden mezun olanlara aile danışmanı olma yolunu açan yönetmeliğe göre 300 saati teorik, 120 saati uygulamalı eğitim, 30 saati de süpervizyon olmak üzere toplamda 450 saatlik eğitim süresi yönetmelikle belirlenmiştir. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra klinik psikoloji ve aile danışmanlığı alanlarından birinde yüksek lisans/doktora eğitimini tamamlamış olanlar ile tıp fakültelerinin çocuk psikiyatrisi ve psikiyatri alanında ihtisas yapmış olanlar aile danışmanı sayılır ve ayrıca bunlardan Merkezlerde çalışmak için sertifika istenmez.

PROGRAM ÜCRETİ
450 Saat Aile Danışmanlığı Sertifika Programı Eğitimi: 3250 TL + %8 KDV = 3510 TL

PROGRAMA %70 KATILIM ZORUNLULUĞU BULUNMAKTADIR.

Önemli: İstanbul Üniversitesi mezunlarına – mensuplarına ve eğitim ücretini peşin yatıranlara %10 indirim uygulanacaktır.

Bir Yorum

Konuşalım

T: +90 216 428 7546
E: [email protected]