ÖGTE ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ TANI ENVANTERİ EĞİTİMİ

Uygulama Yaşı: 8-0 ile 17-11

Test Süresi: 10-20 dakika

Uygulama: Bireysel

Orijinal adı, Learning Disabilities Diagnostic Inventory (LDDI) olan bu envanter Öğrenme Güçlüğü Tanı Envanteri (ÖGTE) olarak dilimize kazandırılmıştır.
Amerika Birleşik Devletleri’nden, Donald D. Hammill ve Brian R. Bryant isimli akademisyenlerin öncülüğünde oluşturulmuş, Çocuklarda ve Ergenlerde İçsel İşlem Bozukluklarının Tanısında Bir Yöntem ön başlığı ile yayınlanarak, 1998 yılından itibaren kullanılmaya başlanmış bir envanterdir.

ÖGTE, psikiyatrist, psikolog, psikolojik danışman, rehber öğretmen, özel eğitim uzmanı, konuşma dili patologları ve diğer mesleki uzmanların 8-0 ile 17-11 yaşları arasındaki öğrencilerde içsel işlem bozuklukları ve öğrenme güçlüklerini tanımlamalarına yardımcı olması için hazırlanmış bir derecelendirme ölçeğidir. ÖGTE, geçerlilik ve güvenirliği test edilmiş altı adet bağımsız ölçekten oluşmaktadır. Bu ölçeklerin tanımlarında belirtilen; Dinleme, Konuşma, Okuma, Yazma, Matematik ve Muhakeme alanlarının her birisi ABD Eğitim Bakanlığı ve Öğrenme Güçlükleri Ulusal Birleşik Komite tarafından tanınmıştır.

Her bir ölçek 15 maddeden oluşmaktadır. Bu maddeler öğrenme güçlüğü ile ilgili özellikle literatür kısmında öğrenme güçlüğünün nöropsikolojik özelliklerine odaklanan teorik yazılardan ve uygulama çalışmalarının kapsamlı bir şekilde incelenmesi sonucunda üretilmiştir. Davranışların uygunluğu alanında uzman olan ve alanında araştırma yapmış olan anket uzmanları tarafından onaylanmıştır.

ÖGTE envanteri sadece bireylerin öğrenme güçlüğünün tespit edilmesinde profesyonellere yardımcı olması için hazırlanmıştır. Bu durum bir yetenek ya da başarı ölçütü değildir (Örnek: bu envanter öğrencilerin ne kadar iyi ya da kötü yazdıkları, okudukları, konuştukları vb. hakkında bilgi sağlamayacaktır). Bunun yerine, ÖGTE öğrencilerin sahip oldukları becerilerde (örn. okuma, yazma) bireysel olarak hangi alanlarda (örn. disgrafi) zorluk yaşadıkları hakkında bilgi sağlayacaktır.

Kimler ÖGTE kullanabilir?
Psikiyatrist, psikolog, psikolojik danışman, rehber öğretmen, özel eğitim uzmanı, konuşma dili patologları ve benzer türde özel öğrenme güçlüğü tanısının nasıl kullanılacağı konusunda nicel ve nitel bilgileri yorumlayabilecek olan uygulayıcılar bu envanteri kullanabilirler. Uygulayıcı sırasıyla derecelendirmeyi kimin yapacağını belirleyecek; derecelendirmenin düzgün bir şekilde yapıldığından emin olacak; sonuçları yorumlayarak paylaşacak ve tanı koyma, sınıflandırma ya da yerleşim kararları alacaktır.

Uygulayıcı kişi bireysel değerlendirmeyle yakından çalışır ve iyi bir dinleme, konuşma, okuma, yazma, matematik ve mantık bilgisine sahiptir. Genellikle hakem kişi maddelerin derecelendirmesinde öğrenciyi yakından tanıyan bir öğretmen, iyileştirici eğitim öğretmeni, konuşma dili patoloğu ya da diğer ilgili alanlarda uzmandır.

EĞİTİMİN AMACI
Bu eğitimin amacı katılımcılara, öğrenme güçlüğünün tanılama aşamalarını sağlıklı bir şekilde yapabilmeleri ve öğrenme güçlüğünün daha çok hangi alanda olduğunun tespit edilerek, doğru yönlendirmenin yapılmasını kolaylaştırmaktır.

EĞİTİMİN TANITIMI:
Amerika Birleşik Devletleri (örneklemin) de okul çağındaki çocukların % 15’inde öğrenme güçlüğü olduğu varsayılmaktadır. % 15’lik oranın % 90’lık bölümü de okuma güçlüğü olarak belirlenmiştir.

Öğrenme güçlüğünün okul çağındaki çocuklarda görülme sıklığı oldukça fazla olmasına rağmen, ülkemizde tanılama dokümanlarındaki yetersizlik bu durumun üstünün örtülü olmasına sebep olmakta veya muhakeme (akıl yürütme) bozukluklarını mental retardasyon gibi yanlış tanılama yapılmaktadır.

EĞİTİMİN İÇERİĞİ
Öğrenme güçlüğünün okul çağındaki çocuklarda görülme sıklığı oldukça fazla olmasına rağmen, ülkemizde tanılama dokümanlarındaki yetersizlik bu durumun üstünün örtülü olmasına sebep olmaktadır.

• Disleksinin Tarihçesi
• Disleksi Nedir?
• Sınıfta Disleksi
• Beyin Nasıl Çalışır?
• Öğrenme Güçlüğü Tanı Envanteri (ÖGTE) Kullanımı

EĞİTİMCİ:
Uzm. Psk. Dan. Aziz Yıldırım

Eğitime Kimler Katılabilir?
Psikolojik Danışmanlar, Psikologlar, Rehber Öğretmenler, Psikiyatristler, Özel Eğitim Uzmanları ve bu bölümlerde okuyan 3. ve 4. sınıf öğrencileri

EĞİTİM ÜCRETİ:
22 Şubat 2016 tarihine kadar materyal alımı yapan katılımcılara eğitim ÜCRETSİZ olarak verilecektir.
Satın almak için tıklayınız.

MATERYAL ÜCRETİ:
KDV Dahil 150 TL

Başvuru için tıklayınız.

Eğitim Tarihlerini, Şartlarını, Ödeme Seçeneklerini görebileceğiniz psikoloji eğitimleri, psikoloji ajandası sayfasına gitmek için tıklayınız.

Başarılar dileriz.

Kim Psikoloji Kariyer İstihdam Merkezi

Konuşalım

T: +90 216 428 7546
E: [email protected]