Ruh Sağlığı

Antisosyal Kişilik Şiddeti Arttırıyor

Antisosyal Kişilik Şiddeti ArttırıyorTürkiye’de ardı ardına meydana gelen cinayetler, antisosyal kişilik bozukluğu yaşayanların sayısında büyük bir artış olduğunu gözler önüne seriyor.

Davranış bozuklukları, istediğini elde edemeyen kişiler için cinayet sebebi olabiliyor. Türkiye’de ardı ardına meydana gelen cinayetler, antisosyal kişilik bozukluğu yaşayanların sayısında büyük bir artış olduğunu gözler önüne seriyor.

Toplumda kendini kabul ettiremeyenlerin bir güç unsuru haline getirdikleri antisosyal eğilimlerin artması, yeni kurulacak dostluklarda ve evliliklerde insanları karamsarlığa itiyor.

Psikolog Hatice Ertuğrul, antisosyal kişilik bozukluğunun, bireyin, başkalarının haklarına ve kurallarına sürekli saygısızlık etmesi ve saldırıda bulunması anlamına geldiğini söylüyor. Bu durumun, erkekler arasında daha fazla görüldüğünü ifade eden Ertuğrul, “Araştırmalar, bu hastalığın temelinde genetik etkenler olduğunu göstermektedir. Fakat aynı zamanda sürekli uyuşturucu kullanımı ve kötü aile ortamı da bu hastalığın oluşma riskini artırır.” dedi.

Antisosyal kişilerin, genelde bu durumun bir ‘hastalık’ olduğuna inanmadığını ifade eden Ertuğrul, bu kişilerin yaşadığı durumu şöyle özetliyor: “Sadece kendilerine inanırlar. Dünyayı tehlike ve hayal kırıklığı ile dolu bir yer olarak görürler. Dolayısıyla sürekli kötü niyetli ve acımasız insanların kendisini kullanmasına, suistimal etmesine ve elindeki herşeyi alıp yoksun bırakmasına karşı korunmak zorunda hissederler.”

Antisosyal kişilerin, diğer insanları tehditlerle ya da saldırgan yaklaşımlarla korkuttuklarını anlatan Psikolog Hatice Ertuğrul, bu kişilerin herhangi bir baskı, otorite kuramama ya da ekonomik problem durumunda karşısındakine zarar verdiğini söyledi. Kendisinde ve ailesinde antisosyal kişilik bozukluğu hissedenlerin bir psikiyatrist ya da psikoloğa başvurması gerektiğini kaydeden Ertuğrul, kişilik bozukluğu belirtileri hakkında şu bilgileri verdi:

“Eğer antisosyal kişiliğiniz var ise, zayıf olmaktan ya da kurban edilmekten korkuyor olabilirsiniz. Dolayısıyla çevrenizdeki kişilere üstünlüğünüzü ispatlama ihtiyacı duyarsınız. Sizi kullandığını düşündüğünüz ve hatta sömürdüğüne inandığınız bir insana karşı kendinizi korumak için zalim ve insafsız olursunuz. İlişkilerinizde sadık kalmak, duyarlı olmak ve dürüst olmak konusunda zorluk yaşarsınız. Bu kişiler, genelde dikkatsiz ve atılgandır. Örneğin tehlikeli araba kullanmak gibi risk işlere girişirler.”

(CİHAN)

Kim Psikoloji
Altunizade Mah. Kısıklı Cad. No: 108 Manolya Apt.
Çamlıca İSTANBUL
0216 428 7 546 (0216 HAT P KİM)
[email protected]
www.kimpsikoloji.com
Gelişmelerden haberdar olmak için lütfen mail grubumuza üye olunuz:

Konuşalım

T: +90 216 428 7546
E: [email protected]