Ruh Sağlığı

Babalar hamilelik döneminde ne hisseder

Babalar hamilelik döneminde ne hissederHamilelik süresince ve doğum sonrasında babalar ne hisseder?

Hamilelik süresince ve doğum sonrasında babalar ne hisseder? İşte baba olmanın psikolojisi…

Yapılmış çalışmaların pek çoğu fetusu taşıyan o olmamakla birlikte ‘gebe’ babalar uterine odaklanmıştır. Çünkü babalar da gebe kadınların sergilediği belirtilerin birçoğunu aslında yaşarlar. Pudra.com olarak bu kez de babaların hem hamilelik süresince, hem de doğum sonrasındaki psikolojilerine değindik.
Terk edilmişlik duygusu

Kuşaklar değiştikçe üreme sürecine erkeğin katılması, yalnızca spermin yumurtayı döllemesiyle sınırlı kalmamaktadır. Babalar gebeliğe ve doğuma uzaktan bakmaktayken, günümüzün yadsınamayacak gerçeği bu durumda kaydedilen değişikliklerdir. Sosyal eğitim, gebeliğin kadının bedeninde oluştuğu gerçeğini değiştirmemiştir. Babaların bu nedenle kendilerini terk edilmiş, bırakılmış hissetmelerini, hatta eşlerine yönelik kıskançlık geliştirmeleri de engelleyememiştir.

Bu durumdan bazen kadınlar, bazen de erkekler sorumludur. Öte yandan babanın gücenme duygusunun henüz oluşmadan çözümlenmesi gerekir. Sizin için bunu gerçekleştirmenin en iyi yolu eşinizin gebeliği sırasında doğum uzmanıyla eşinizin görüştüğü sıklıkta görüşmek, önemli doktor ziyaretlerine ve doğum öncesi testlere onunla birlikte katılmaktır. Aynı zamanda siz de gebelik hakkında okuyabilir, bol bilgi sahibi olmaya çalışabilir, bebeğinizle anne karnındayken bile iletişim kurabilir, onun için alışveriş yapabilirsiniz.

Duygu değişiklikleri

“Gebelik testinden olumlu sonuçlar aldığımızdan beri benim ve eşimin mizacı dalgalanma gösteriyor. O kendini iyi hissettiğinde ben kötü oluyorum; ya da tam tersi” diye düşünüyor musunuz? Anne ve babanın her ikisinde de depresyon gelişmesi ancak 10 olgunun 1’inde görülebilen bir durumsa da depresyon sıklıkla çiftlerden birinde ortaya çıkmaktadır. Bunun nedeni belki de sevilen bir kişide ortaya çıkan depresyonun kendi duygularımıza baskın gelerek bizi güçlü kılması ve böylece destek veren bir konuma getirmesidir.

Gebelik sırasındaki depresyon konusunda endişelenmeye gerek yoktur. Çünkü sıklıkla ve genellikle kendi kendini sınırlar niteliktedir. Ancak bunun ortadan kalkması için bazı basamakların aşılması gerekmektedir. Bunun için aktif olun ve kendinizi kötü hissetmekten kaçının. Duygularınızı eşinizle, daha önce baba olmuş arkadaşlarınızla, hatta kendi babanızla paylaşın. Alkol ve diğer ilaçlardan kaçının; zihinsel ve pratik olarak her ikiniz de odayı hazırlayarak, alışveriş yaparak bebek için hazırlanın.

Haber5.com

Kim Psikoloji
Altunizade Mah. Kısıklı Cad. No: 108 Manolya Apt.
Çamlıca İSTANBUL
0216 428 7 546 (0216 HAT P KİM)
[email protected]
www.kimpsikoloji.com
Gelişmelerden haberdar olmak için lütfen mail grubumuza üye olunuz:

Konuşalım

T: +90 216 428 7546
E: [email protected]