Ruh Sağlığı

“Başarısız yönetici Mobbing’e başvurur”

Başarısız yönetici Mobbing'e başvurur

Başarısız yönetici Mobbing’e başvurur

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Tarhan, yetersiz yöneticilerin, Mobbing ile kendi iç dünyalarında ego tatmini sağladığını söyledi.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Yetersiz yöneticiler,Mobbing ile kendi iç dünyalarında ego tatmini sağlarlar” dedi.

Mobbing’in uzun süre devam etmesi halinde kişide psikosomatik hastalıkların başlayacağını belirten Tarhan, sistemli yapılan psikolojik saldırının çalışanların ruh halini olumsuz etkilediğini kaydetti.

Tarhan, “Mobbing uzun süre devam ederse psikosomatik hastalıklar başlar ve mide, kalp, cilt, sindirim bozuklukları veya ense, baş, boyun, sırt ağrılarına sık rastlanır. Cinsel tacize kadar varabilecek psikolojik saldırı olayları, insanda ruhsal çöküntü, kendine güvensizlik, kaygı düzeyinin yükselmesi, tartışmalar ve kavgalara, içki ve sigara kullanımında artışa neden olur” ifadelerini kullandı.

İkna ve inandırma yöntemini uygulayamayan başarısız yöneticilerin Mobbing’e başvurduğunu belirten Tarhan, şunları kaydetti:

“Yönetim kademesinde bulunan insanlar, çalışanlarını pasifize etmek, onları baskı altında tutmak için bu yöntemi sıkça kullanır. Dedikodular, toplantılarda terslemeler, söz hakkı vermemeler, yetkileri kısıtlamalar, saf dışı bırakmak için geliştirilen sistemli taktiklerle hakimiyet sağlanmaya çalışılır. Yetersiz yöneticiler, böyle yaklaşımlar ile kendi iç dünyalarında ego tatmini sağlarlar. Mobbing’e maruz kalanlar iş yerinde hata üstüne hata yapar, çalışanlarla sosyal iletişim bozulmaya başlar. Bu yanlış tutum iş verimliliğini artırmak yerine azaltır.”

Mobbing’in zaman zaman çocuk yetiştirirken de kullanıldığını vurgulayan Tarhan, bu yöntemi iyi niyetle ve doğru olduğuna inanarak kullananların, baş edilmesi en zor kişiler olduğunu belirterek, kendi çocukluk dönemlerinde ve yetiştirilme tarzlarında gördükleri bu yöntemi hiç sorgulamayan bu kişilerin sonuç aldıklarını zannettiklerini aktardı.

Tarhan, Mobbing ile yetiştirilen çocukların genellikle pasif ve agresif olduklarını belirtti.

takvim

KİM PSİKOLOJİ

Kariyer İstihdam Merkezi
Altunizade Mah. Kısıklı Cad. No: 108 Manolya Apt.
Çamlıca İSTANBUL
0216 428  7  546 (0216 HAT P KİM)
[email protected]
www.kimpsikoloji.com
Gelişmelerden haberdar olmak için lütfen mail grubumuza üye olunuz:

Konuşalım

T: +90 216 428 7546
E: [email protected]