Ruh SağlığıYetişkin Psikolojisi

Bipolar Mizaç Bozukluğunda Anksiyete ve Yaşam Kalitesi

Bipolar Mizaç Bozukluğunda Anksiyete ve Yaşam Kalitesi

Bu çalışmanın amacı, kliniğimize başvuran İUMB hastalarında AB yaygınlığını belirleyerek, ekhastalığın hastaların klinik özellikleri ve yaşam kalitesi bakımından karşılaştırmaktır.

İki uçlu mizaç bozukluğu hastalarında anksiyete bozukluğu ekhastalığı ve yaşam kalitesi

Ebru Toprak, Burcu Yavuz


Amaç: İki Uçlu Mizaç Bozukluğu’nda (İUMB) eşlik eden hastalıkları değerlendiren çalışmaların çoğu, anksiyete bozukluğu (AB) ekhastalığının tanı, tedavi ve hastalık sürecini büyük oranda etkilediğini göstermektedir. Bu çalışmanın amacı, kliniğimize başvuran İUMB hastalarında AB yaygınlığını belirleyerek, ekhastalığın hastaların klinik özellikleri ve yaşam kalitesi bakımından karşılaştırmaktır.

Yöntem: Çalışmaya 2010 yılı 0cak ve Mayıs ayları arasında, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri kliniğinde ayakta ya da yatırılarak değerlendirilen DSM-IV tanı ölçütlerine göre İUMB I ve ya İUMB II tanısı alan 18-65 yaş arasında 70 hasta dahil edildi. Hastalara sosyodemografik veri formu, DSM-IV eksen tanıları için yapılandırılmış klinik görüşme ölçeği (SCID-I), Hamilton Depresyon Değerlendirme Ölçeği (Ham-D), Young Mani Değerledirme Ölçeği (YMDÖ), Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Form (SF-36) ve AB ekhastalığı olan olgulara Hamilton Anksiyete Değerlendirme Ölçeği (Ham-A) uygulandı.

Bulgular: İUMB olgularının %32.9’u değerlendirildiği dönemde AB tanısını almaktaydı. En sık görülen AB ekhastalığı obsesif kompulsif bozukluk (%20), sosyal anksiyete bozukluğu (%12.9) ve yaygın anksiyete bozukluğu. Genel sağlık, ruh sağlığı, rol güçlüğü fiziksel ve vitalite bölümlerinin ortalama puanları şimdiki dönem AB ekhastalığı olanlarda olmayanlara göre daha düşüktü.

Sonuçlar: Çalışmamız AB’nin eşlik ettiği İUMB hastalarının yaşam kalitesinin, etmeyenlere göre daha olumsuz olarak etkilendiğini ve depresif geçirilen dönemlerin arttığını göstermiştir. Bu bağlamda şimdiki ve yaşam boyu anksiyete bozukluğunun İUMB’nin her evresinde sorgulanması, tedavi ve hastalığın seyri açısından önem kazanmaktadır.

Makalenin Devamı İçin Tıklayınız

 

 

 

Kim Psikoloji Psikolojik Danışmanlık Merkezi
Kısıklı Mah. Alemdağ Cad. Masaldan İş Merkezi No: 60, A Blok Kat 1 Çamlıca Üsküdar İstanbul
0216 428 7 546
Gelişmelerden haberdar olmak için lütfen mail grubumuza üye olunuz:

Konuşalım

T: +90 216 428 7546
E: [email protected]