Çocuk Psikolojisi EğitimlerimizEğitimlerProfesyonel Eğitimler

“ÇOCUKLARDA BİLİŞSEL VE DUYGUSAL GELİŞİM VE DEĞİŞİM ÇALIŞMASI” BAŞLIYOR

ÇOCUKLARDA BİLİŞSEL VE DUYGUSAL GELİŞİM VE DEĞİŞİM ÇALIŞMASI

zeka-gelisimiDikkat ve konsantrasyon becerileri, eğitimin temel parçalarından bir tanesidir ve akademik başarı için olmazsa olmazlardandır. Fakat dikkat dağınıklığı sorunu yaşayan çocukların bu sorunları nedeniyle okul hayatları kabus olabilmektedir. Dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite ve Özel Öğrenme Güçlüğü sorunu giderek birçok çocukta görülmektedir. Aynı zamanda duygusal olarak da içine kapanma, özgüven düşüklüğü ve öfke kontrol sorunları yaşayabilmektedirler. Özel bir eğitim programı ile çocuklarla gruplar halinde çalışılarak bu sorun çözülmektedir. Dikkat güçlendirme ve zihinsel becerileri arttırma programı haftada iki saatlik seanslardan oluşan, 10 haftalık bir programdır. Program çocuğun dikkat toplama süresi ve zeka seviyesine göre daha kısa veya daha uzun sürebilmektedir.
Eğitimin amacı çocukları çok yönlü geliştirmek ve öğrenmeyi çok daha eğlenceli hale getirmektir. Dikkat, hafıza ve zihinsel becerileri geliştirici etkinlikleri içeren çok kapsamlı bir egitim programıdır. Program Uzman klinik psikolog Özen İlhan Oldaç tarafından hazırlanmıştır. Eğitimin içeriğindeki etkinlikler yurt içinden ve yurt dışından alınmış eğitimler sonucunda titizlikle seçilerek ve sentezlenerek bilişsel becerileri geliştirici ve dikkat hafıza güçlendirici ve nörolojik olarak beyindeki nörotransmitter sayısını arttırıcı ve beynin sağ ve sol hemisfelerinin aktif kullanımını sağlayacak olan etkinliklerdir.
Bu çalışmaların öğrencilerin, öğrenme sistemini aktif bir şekilde çalıştırıp ders başarısını arttırdığı, derslerdeki dikkat hatalarının azaldığı, el göz koordinasyonunun arttığı, kavrama sürati oluşturduğu gözlemlenmiştir. Öğrenme sürecinde dikkat ve konsantrasyon çok önemlidir. Bu faaliyetler çocuğun beyin gelişimine katkıda bulunur, dikkat eksikliği sorunu ve özel öğrenme güçlüğü olan çocukların erken fark edilmesini ve okula başlamadan gerekli önlemlerin alınmasını ve okula devam eden çocukların yaşadığı akademik zorluklarla baş edebilmesini sağlar. Normal zihin seviyesine sahip olan çocukların ise kapasitelerinin ve dikkat seviyelerinin arttığı gözlenmiştir.
Okul Öncesi (5-6 yaş), 7-8 Yaş, 9-10 Yaş, 11-13 Yaş grupları oluşturulacaktır. Etkinlikler çocukların bilişsel gelişim dönemleri ele alınarak hazırlanmıştır. Etkinlikler çocukların zihinsel kapasitelerini etkin şekilde kullanmalarını sağlar. Etkinliklerle Dikkat, algı, bellek, dil gelişimi, yazma, problem çözme, hafıza, zeka, yaratıcılık gibi bilişsel süreçler desteklenir.

Okul Öncesi
İşlem öncesi dönemin önsezi aşamasında bulunan çocuklar sınıflandırma, nitelendirme ve ilişkilendirme gibi süreçlere sahiptir. Grup çalışmalarında farklı bilişsel süreçleri destekleyen etkinlikler vardır. Ve böylece çocuğun dikkat toplama süresinde artış, hafıza ve algı gibi düşünme becerilerini yani zihinsel kapasitesini tam olarak kullanabilmesi hedeflenmektedir.

7-9 Yaş
Somut dönemde bulunan çocukların bilişsel gelişimleri göz önüne alınarak hazırlanan çalışmalar özellikle çocukların birkaç zihinsel süreci aynı anda kullanmasını sağlayan etkinlikler mevcuttur. Çocuklarda zeka gelişimini hedef alan çalışmalar aynı zamanda beynin tüm bölgelerini eş zamanlı çalıştırmayı hedefler. Konsantrasyon ve dikkat gerektiren bu çalışmalar analitik düşünce gücünün yanı sıra belleği güçlendirmeyi sağlar.

10-12 Yaş
10 yaşında başlayıp ergenlik boyunca devam eden soyut işlemler döneminde çocuklar yavaş yavaş bir yetişkin gibi düşünmeye başlamaktadırlar. Bu dönemin en önemli özelliklerinden birisi olasılıklı düşünmenin gelişmesidir. Çalışmalar çocukların özellikle yorum yeteneğini geliştiren, problem çözebilme yetisini destekleyen, algılama analiz ve olaylar arası bağlantı kurabilmesini sağlayıcı niteliktedir.
Dikkat dağınıklığının duygusal kısmı ile çalışılmazsa çocukta kalıcı değişim sağlanamamaktadır. Bu nedenle programımıza duygusal gelişimi desteklemek için grup terapi kısmını ekledik. Gelişim sadece zihinsel veya sadece duygusal olamaz, birbiriyle eş güdümlü gider.Oturumlar da 1 saat bilişsel beceriler, 1 saat de duygusal becerilerin gelişmesine yönelik çalışmalar yapılacaktır.
Çocuklarla sanatla terapisi, oyun terapisi ve psikodrama tekniklerinin bir arada kullanıldığı grup çalışmaları yapılacaktır. Gruplar çocukların birlikte çalışarak ürettiği, yaratıcı, tedavi edici tekniklerin kullanıldığı grup çalışmasıdır. Çocuklarla sanatla terapi, oyun terapisi ve psikodrama tekniklerinin bir arada kullanıldığı grup çalışmalarına yoluyla çocuk, kendini ifade etme becerisi kazanır, kendisine karşı güveni artar, kendisi ve çevresine karşı farkındalık geliştirir ve ilişkilerinde sağlıklı davranışlar benimser.
Düşünme becerilerini geliştirir ve yaratıcılığını zenginleştirir. Karşılaştığı güçlüklerle baş etmeyi öğrenir ve sorun çözme becerisi kazanır. Korku ve kaygılarıyla baş etmeyi öğrenir. Çevresinde olup bitenlere karşı duyarlı bir tutum geliştirir. Konsantrasyon gücü gelişir.

Peki, bütün bunlar nasıl olur?
Öncelikle çalışılacak konu ile ilgili olarak çocuklar hazırlanır. Terapist birtakım konuları gruba sunabilir veya çocuklar önerilerde bulunur. Daha sonra seçilen konu psikodrama veya sanat terapisi teknikleri kullanılarak çalışılır. Oturumun sonunda öğrenilen, kazanılan her şey gözden geçirilir. Bu aşamada da çocuklar son derece aktiftir.

Tüm bu süreç çocukların korunaklı ve özgür hissedecekleri kendilerini özgürce ifade edebilecekleri aynı zamanda güvenli bir ortamda uzmanların eşliğinde gerçekleştirilir. Böylece çocuklar duygu, düşünce ve zorluklarını fark edebilecekleri ve bunları sözel ve bedensel olarak rahatça ifade edebilecekleri bir ortam bulurlar. Böylece çocuk, öncelikle daha yaratıcı ve spontan olur, yeni ve sağlıklı davranış modelleri geliştirmeyi öğrenir.

Gruplara en fazla 8 çocuk katılabilmektedir. Grup oturumları 2 saat sürmektedir. Haftada 1 kez toplanılacaktır.
Bireysel görüşmenin ardından gruba alınan çocuklar bir terapist ve en az bir yardımcı terapist ile çalışmalarını sürdürürler. Grup çalışmasına katılan çocukların ebeveynleriyle ayda iki kez 1 saat süren grup çalışması yapılmaktadır. Bireysel görüşmelere göre son derece ekonomik olan bu gruplar çocukların yalnızca sorunlarını çözmelerine yardımcı olmak değil, ayni zamanda kişisel gelişimlerine katkıda bulunma amacını da güderler. Hafta sonu gruplarının yanı sıra hafta içi gruplarımız da bulunmaktadır. Grupların süresi 2 saattir ve her grup haftada bir kez toplanır. Okul Öncesi (5-6 yaş), 7-8 Yaş, 9-10 Yaş, 11-13 Yaş grupları oluşturulacaktır.

Kayıt:
Dursun Ünlü
[email protected]
02164287546

Konuşalım

T: +90 216 428 7546
E: [email protected]