Ruh Sağlığı

Dijital şiddet oyunları katiller yaratıyor

Dijital şiddet oyunları katiller yaratıyorYrd. Doç. Dr. Mithat Durak, küçük yaştaki çocukların internet başında çok fazla zaman geçirmesinin şizofreni hastalığına kadar uzanan bir psikolojik rahatsızlığa neden olabileceğini belirtti.

ABANT İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Ana Bilim Dalı Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mithat Durak, küçük yaştaki çocukların internet başında çok fazla zaman geçirmesinin şizofreni hastalığına kadar uzanan bir psikolojik rahatsızlığa neden olabileceğini belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Durak, “Sürekli şiddet içeren oyunlar oynayan küçük yaştaki çocuklar sanal ortamla gerçek hayatı ayırt edemez konuma geliyor. Oradan aldığı örnekleri kendi hayatına uygulamaya çalışıyor. Böyle devam ederse toplumda suç oranı artacak” dedi.

Madde bağımlılığı ve alkol bağımlığının ardından internet bağımlılığının ortaya çıktığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Durak, “Sanal ortamda çeşitli oyunlar oynamak hem kişilik gelişimini engelliyor, hem de psiko patolojik yönlerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Psikopatolojik dediğimiz şey gerçeklikle sanallığın birbirine karışması. Psikopatoloji bunlardan biridir ve bir hastalıktır. Şizofreni hastaları gerçeklikle sanallığı birbirinden ayırt edemezler, iç dünyalarında yaşamaya devam ederler. Psikotik bir rahatsızlıktır ve internet bağımlılığı buna yol açacaktır. Çocukların kendi iç dünyalarında yaşadıklarını gözlemlemeye başladım. Sabahtan akşama kadar internetin başından kalkmayan çocuklar sanki bilgisayarın içindeki dünyayı gerçekmiş gibi algılamaya başlıyor. Gerçek dünyayı ise o bilgisayarla uyuşmadığında gerçekleri ile algılayamama gibi problemle karşı karşıya kalıyor. Gerçekle sanalı ayırt edemediğinde büyük sorunlar ortaya çıkacak” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Durak kötü arkadaşlıkların hep internet kafelerde başladığını açıklayarak, şunları söyledi:

“Eğer biz, çocuklar üzerindeki denetimi sağlayamazsak, kendilerini başı boş bırakırsak, kendi çocuğumuzun ne yaptığını takip etmezsek internet ortamında yada internet kafede çok çabuk kötü arkadaşlar oluşturabiliyor. Çocuk sanal ortamda oyun oynarken uzun süre başından kalkmıyor. Belli miktar paralar biriktiriyor, kahramanlar satın alıyor, aldığı kahramanları başkalarına satıyor. 12-13 yaşında bir çocuğun yapmaması gereken süreçler içerisine giriyor. O yaşlardaki çocuk sosyal gruplara dahil olmalı, arkadaşlarıyla oynamalı, oyunlar oynarken yaratıcılığı sergilemelidir. Çocuk kendi skorunu sürekli geçmeye çalışıyor ama sonu yok. Kendi skorunu egale edemeyince özgüveni düşüyor.”

Yrd. Doç. Dr. Durak, “İnternette şiddet içeren oyunlar küçük yaştaki çocuklarda katil profili yaratmaya kadar gidecek bir soruna yol açar mı?” şeklindeki soruyu, “Kesinlikle evet. Çocuğun gelişiminde en büyük kaynak rol aldığı kişilerdir. Normal kişilik gelişimi için rol alırken kendi yakın çevresinden başlar. İnternet ortamında yada bilgisayar ortamında çok fazla zaman geçiren çocuğun rol aldığı kişiler değişiyor. Olumlu yanlar yerine hep olumsuz rol alabileceği kahramanlarla karşılaşıyor. Kahramanlar hep şiddet uygulayan yada şiddet uygulanan kahramanlar. Oradan aldığı örnekleri kendi hayatına uygulamaya çalışıyor. Böyle devam ederse toplumda suç oranı artacak. Belki zamanı gelince bu suç oranlarının artmasının nedenlerini düşüneceğiz” diye yanıtladı.

Mutlu YUCA- Taner BAYAR/BOLU (DHA)

Kim Psikoloji
Altunizade Mah. Kısıklı Cad. No: 108 Manolya Apt.
Çamlıca İSTANBUL
0216 428 7 546 (0216 HAT P KİM)
[email protected]
www.kimpsikoloji.com
Gelişmelerden haberdar olmak için lütfen mail grubumuza üye olunuz:

Konuşalım

T: +90 216 428 7546
E: [email protected]