Psikoloji HaberleriRuh SağlığıYetişkin Psikolojisi

Diyette Neden İstikrar Sağlayamıyoruz?

Diyette Neden İstikrar Sağlayamıyoruz?

 

Genellikle diyete başlamanın birkaç gün sonrasında ufak ufak veya tamamen bırakıyoruz. Süreklilik sağlayamıyor, sonucu değiştiremiyoruz. Özellikle uzun soluklu diyetlerin sonunda bir bıkma duygusuyla pes edip verdiğimiz kiloları geri alıyoruz. Psikolojik olarak kendimizi motive edememek ve tatmin olamamaktan kaynaklanıyor tüm bunlar. Adım adım yanlışlarımıza ve çözüm yollarına bakalım.
* İlk yaptığımız hata diyetimizin bize uygun olmayışıdır. Beslenme programları kişiye özgüdür ve bunun için uzmanlardan yardım almak gerekir. Ama bizler internetteki hazır listeleri ya da yakın bir akraba, arkadaş veya komşuya verilmiş diyetleri kendi üzerimizde deniyoruz. Bu şekilde alınan sonuçlar bizi tatmin etmiyor ve sağlığımızı tehlikeye atıyor.
* Elimizdeki programa bir kısıtlama, özgürlüğün elinden alınması, monotonluk şeklinde bakmak istikrarımızı etkiler. Bize yazılan program bir süreci kapsamaz, o bir yaşam tarzı haline gelmelidir. Tabi ki zayıflama sürecinde özellikle dikkat ettiğimiz hususlar vardır ama bu demek değildir ki diyet bittikten sonra partiler vereceğiz, ziyafetler yapacağız vs. Mevcut kilomuzu korumak, sürekli kilo alıp verme gibi durumlarla fiziğimizi bozmamak, hastalıklardan uzak bir yaşam sürmek için tüm hayatımız boyunca sağlıklı beslenmeye özen göstermeliyiz. Bunun için tükettiğimiz kaloriye, yağ miktarına, tatlıların sayısına, yemek pişirme yöntemlerine her zaman dikkat etmeliyiz. Yani bizim uyguladığımız programlar bizim beslenme tarzımızı güzelleştirmek için varlar.
* Kendimiz için ulaşılmaz gelen hedefler koymak, içten içe bize başarısızlık duygusunu hissettirir. Uzun soluklu hedefler belirleyip sürekli onun imkansızlığını düşünmek yerine küçük amaçlar için savaşmak daha doğru olacaktır. Bir anda toplam 20 kilo vereceğim demek yerine bu ay 4 kilo vermeyi planlıyorum şeklinde konuşmak bizi daha pozitif tutar. Amaca ulaştıktan sonra ise bunu yapabildiysem devamı da gelebilir şeklinde düşünüp önümüze yeni, küçük, motiveli hedefler koymalıyız.
* Diyetimizi çeşitlendirmek, monoton bir diyet programından çıkmak önemlidir. O yüzden beslenmemizin esnek olmasına dikkat etmeliyiz. Haftanın bir öğününü kendi isteğimize göre süslemek bizi bu yolda dinç tutar. Kendimize katı bir şekilde davranıp sağlığımızı ve psikolojimizi olumsuz etkilemek yerine ödül vererek mutlu hissettirmek önemlidir. ‘Bugün çok yedim yarın hiçbir şey yemeyeceğim.’ veya ‘Bunu yememeliydim, 5 saat spor yapmalıyım.’ gibi sert tutumlar yerine, bizi yıpratmayacak, hafif alternatiflerle mevcut durumu toparlamalıyız. Kendimizin de bir insan olduğunu ve tabi ki kaçamaklar yapabileceğimizi unutmamalıyız.
* Kendimizi sosyal hayattan uzaklaştırmak da programın sürekliliğini engeller. Çevremizdeki insanlara misafirliğe gidememek, dışarıda yemek yiyememek, ailemizdekilerle dahi aynı anda sofrada olamamak motivasyonumuzu düşürür. Bu yüzden diyetimize uygun restaurantlar bulmak ve arkadaşlarla oralarda buluşmak, programımızı ailedekilerin yemek saatlerine uygun şekilde ayarlamaya çalışmak gibi basit çözümler üretmeliyiz. Yakın olduğumuz insanlara diyet yaptığımızı duyurmak ve onların sürekli ‘Bunu yiyebilirsin bence bir şey olmaz.’ gibi rahat tutumlarından kurtulmak için de onları uyarmak istikrarlı bir şekilde ilerlememizi sağlar.
* Sürekli tartılmak, tartıda görülen olumlu veya olumsuz sonuçlar amaca giden yolda problemler çıkarır. ‘Zaten tatlı yesem bile kilo vermişim.’ ya da ‘Yarım kilo bile verememişim, asla başaramayacağım.’ gibi söylemlerle düzenimizin olumsuz etkilenmesine sebep olabiliriz. Bu da bizi istediğimiz sonuca ulaştırmaz. Bu yüzden sık sık tartılmamak, haftanın belirlediğimiz bir günü sabahları aç tartılmak bize en doğru sonucu verir ve başarıya götürür.
* Genellikle çok hızlı kilo vermek isteriz ve bazen öncesinde aldığımız sonuçları bile göremeyebilir kilo vermemizde yavaşlama veya durma olduğunu fark edebiliriz. Böyle durumlarla karşılaştığımızda başarısızlık ve inançsızlık hissiyle birlikte pes ederiz. Ama yapmamız gereken sadece beklemektir. Çünkü, o süreçte oluşan hastalık, psikolojik stres, menstruasyon dönemindeki ödem oluşumu gibi durumlar tartıda sonuç alamamamıza sebep olabilir fakat sabredersek metabolizma kesinlikle yanıt verecektir. Bu yüzden uzmanımızı dinleyip, bu süreçte sabırlı olmak bizi gerçek mutluluğa kavuşturur.
* Süreklilik sağlayamamanın önemli sebeplerinden biri de ne yediğimizi bilmemektir. Gün içerisinde tükettiklerimizi not etmek kendimizi kontrol etmek açısından önemlidir. Sağlıklı tercihler yapmış mıyım, nerelerde hatalarım var gibi soruların cevaplarını orada bulabiliriz. Ayrıca kilo veremememizin nedenlerini de öğrenebiliriz.

Dyt. Mervenur DEĞER

 

Kim Psikoloji Psikolojik Danışmanlık Merkezi
Kısıklı Mah. Alemdağ Cad. Masaldan İş Merkezi No: 60, A Blok Kat 1 Çamlıca Üsküdar İstanbul
0216 428 7 546
Gelişmelerden haberdar olmak için lütfen mail grubumuza üye olunuz:

Konuşalım

T: +90 216 428 7546
E: [email protected]