Ruh Sağlığı

Geniz eti zekayı da etkiliyor

Geniz eti rahatsızlıklarının çocuğun psikolojisini, sosyal hayatını ve okul başarısını etkilediğini belirten KBB Uzmanı Op. Dr. Bekir Sivri, zamanında tedavi edilmeyen geniz etinin geri dönüşü olmayan sorunlara yol açabildiğini söyledi.

Geniz eti zekayı da etkiliyor

Geniz eti ve bademcik sorunlarının kişinin günlük yaşantısını etkilediği gibi, okul çağındaki çocukların başarısında da ciddi oranda rol oynadığını belirten KBB Uzmanı Op. Dr. Bekir Sivri, geniz etinin, ciddi sosyal ve eğitim sorunlarına neden olabildiğini söyledi.

Geniz etinin, burun arkasında bulunan geniz bölgesinde ve bademcik ile aynı özellikleri taşıyan bir doku olduğunu aktaran Dr. Sivri, geniz etinin yarattığı sorunlar ve yapılması gerekenler hakkında şunları söyledi: “Geniz eti normalde tüm çocuklarda vardır. Geniz eti tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları ve alerji nedeniyle büyüyebilmekte, bunun sonucunda burun tıkanıklığına yol açarak çeşitli sağlık problemleri oluşturabilmektedir. Problem, genellikle çocukların gece ağzı açık şekilde uyumaları ve horlamaları ile kendini gösterir. Ağız kenarından akan salyalar da geniz eti varlığının göstergesi olabilir. Uykusuzluktan kaynaklanan yorgunluk nedeniyle okul başarısı olumsuz etkilenmekte ve çocuklar sosyal yaşamdan uzaklaşmaktadır.

ÇOK SAYIDA SORUNA YOL AÇIYOR

Çocuklarda ihmal edilen geniz eti sinüzit, idrar kaçırma ve okul başarısızlığına kadar pek çok soruna yol açabilmektedir. Geniz eti büyük olan çocuklarda uyku kalitesinin iyi olmamasından dolayı büyüme hormonu az salgılanmakta ve gelişme geriliklerine yol açabilmektedir. Gece boyunca iyi nefes alamayan ve kaliteli uyku uyuyamayan çocuklarda, davranış bozuklukları, kronik sinüzit oluşabilir. Bununla birlikte durmayan öksürük, burun solunumu yapamadıkları için vücutta hissedilemeyen sıvı kaybı, ağız kokusu, çene bozukluğu, ağız ve çenede daralma, dişlerde gelişim bozukluğu ve çürüme meydana gelmektedir. Çocukların geniz etlerine zamanında müdahale edilmediğinde, ilerleyen yaşlarda diş problemleri de ortaya çıkmaktadır. Gece kaliteli uykusunu alamaması sonucu çocuk normale göre daha asabi ve yaramaz olur. Davranış bozukluklarından hiperaktiviteye kadar birçok sorun yaşanabilmektedir.”

Op. Dr. Bekir Sivri, erken teşhisin önemine dikkat çekerek, “Teşhis konusunda özellikle ailelerin özen göstermesi gerekmektedir. Ağız açık uyuma, horlama, sık üst solunum yolu enfeksiyonu gibi belirtilerde vakit kaybetmeden KBB uzmanına başvurmalıdır” dedi.

TEDAVİDE ÖNCELİK İLAÇLARDA

Dr. Sivri, geniz eti hastalıklarının öncelikle ilaçla tedavi edildiğini, ilaçla sonuç alınmayan durumlarda ise cerrahi yöntemlerin devreye girdiğini belirtti. Ameliyat sürecine de değinen Sivri, “Geniz eti ameliyatı çocukta genel anestezi altında yapılan bir ameliyattır. Ameliyat sırasında hastanın ağzı açılarak, küçük dilin, yumuşak damağın üst kısmında geniz bölgesinde bulunan büyümüş vaziyetteki geniz eti küret denilen bir alet vasıtasıyla çıkartılır. Yaklaşık 10 dakika süren basit bir ameliyattır. Hasta ameliyattan 3-4 saat sonra taburcu edilir. 5-6 günlük bir iyileşme periyodundan sonra sosyal yaşamına geri dönebilir” şeklinde konuştu.

NTV

Kim Psikoloji
Altunizade Mah. Kısıklı Cad. No: 108 Manolya Apt.
Çamlıca İSTANBUL
0216 428 7 546 (0216 HAT P KİM)
[email protected]
www.kimpsikoloji.com
Gelişmelerden haberdar olmak için lütfen mail grubumuza üye olunuz:

Konuşalım

T: +90 216 428 7546
E: [email protected]