Ruh Sağlığı

Kapalı Havalarda Neden Ruhumuz Daralır?

Kapalı Havalarda Neden Ruhumuz Daralır Zaman zaman kapalı, bulutlu, yağmurlu ve bunaltıcı havalarda isteksiz, enerjisi azalmış, morali olumsuz etkilenmiş, içe dönük ve karamsar bir tablo çiziyoruz. İşte kapalı havanın ruhsal yapımıza etkisi ile ilgili ayrıntılar…

International Hospital İstanbul’dan psikolog uzman doktor Ferahim Yeşilyurt, insanların zaman zaman kapalı, bulutlu, yağmurlu ve bunaltıcı havalarda isteksiz, enerjisi azalmış, morali olumsuz etkilenmiş, içe dönük ve karamsar bir tablo çizdiklerini belirterek, ”Kapalı ve yağışlı havaların insanlar üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için yaşam ritmine dikkat etmek çok önemlidir” dedi.

Yeşilyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların zaman zaman kapalı, bulutlu, yağmurlu ve bunaltıcı havalarda isteksiz, enerjisi azalmış, morali olumsuz etkilenmiş, içe dönük ve karamsar bir tablo çizdiklerini belirterek, hava durumunun insanlar üzerinde psikolojik etkisinin enerji ve performans düşüklüğü olarak kendini gösterdiğini belirtti.

Açık, temiz ve bol güneşli bir havanın insanları pozitif etkilediğini ve enerji artışıyla morali de yükselttiğini belirten Yeşilyurt, ”Güneş ışığı insandaki bazı kimyasal maddelerin dengelenmesinde önemli yer tutar. Özellikle kapalı havalarda melatonin hormonu dengesinde değişme olur. Akşam salgılamaya başlayan melatonin hormonu büyümede dengeleyicidir. Havalar kapalı olduğunda aşırı yorgunluk, uyku hali yapar” dedi.

Kapalı ve yağışlı havaların olumsuz etkilerinden korunmak için gün içinde güneş ışığından faydalanmanın gerekli olduğunu vurgulayan Yeşilyurt, ”Uyku düzenini korumak, her gün aynı saatte yatıp her gün aynı saatte kalkmak vespor yapmak, güneşten faydalanmak, sigara ve alkol kullanmamak kapalı havanın olumsuz etkilerini atlatabilmek için faydalıdır” diye konuştu.

Karanlık günler veya kapalı havaların biyolojik saat üzerinden de olumsuz etkilerinin ortaya çıktığını ve bu etkinin en tipik örneğinin kuzey ülkelerinde görüldüğünü belirten Yeşilyurt, şunları kaydetti:

”Bu etkinin en tipik örneği ise kuzey ülkelerinde günlerin oldukça kısaldığı ve karanlık geçen sürenin uzadığı kış dönemlerinde, adına kış depresyonu (mevsimsel afektif bozukluk) denilen bir depresyon türünün ortaya çıktığı bilimsel olarak gösterilmiştir. Biyolojik saat kadınlarda adet döngüsünün organizasyonunda görev alır. Gün ışığı veya karanlık döngüsünün biyolojik saat üzerine olan etkileri nedeniyle karanlık-aydınlık döngüsünün bozulmasının kadınlardaki aylık ritmleri de etkileyebiliyor.”

Bu bozuklukların duygu durum sorunları veya ağrı yakınmaları gibi şikayetlerle ortaya çıktığını anlatan Yeşilyurt, ”Güneş ışıklarından yeterli ölçüde yararlanamama uyku ve uyanıklık döngüsünü bozabilmektedir” dedi.

AA

Kim Psikoloji
Altunizade Mah. Kısıklı Cad. No: 108 Manolya Apt.
Çamlıca İSTANBUL
0216 428 7 546 (0216 HAT P KİM)
[email protected]
www.kimpsikoloji.com
Gelişmelerden haberdar olmak için lütfen mail grubumuza üye olunuz:

Konuşalım

T: +90 216 428 7546
E: [email protected]