PSİKOMETRİK İNSAN KAYNAKLARI BATARYASI EĞİTİMİ

İnsan kaynakları ile alakalı birimlerde çalışan veya çalışacak ilgili branşlardaki uzmanlar katılabilir.

NOT: Önceki kurslarımıza ek olarak Genel Yetenek Testi de eklenmiştir.

EĞİTİMİN AMACI:
İK süreçlerinde psikolojik değerlendirme araçlarının kullanımı, 5 faktör kişilik envanteri ve mesleki yönelim envanteri ile genel yetenek testi kullanımı konusunda yeterlilik ve yetkinlik.

EĞİTİMİN TANITIMI:
ILO Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından belirlenmiş ISCO-08 standartlarına göre geliştirilmiş tek mesleki yönelim testidir.
1. BEŞ FAKTÖR KİŞİLİK MODELİ’NE DAYANAN ÖLÇÜM ARAÇLARI
Costa ve McCrea’nın geliştirmiş oldukları NEO Kişilik Envanterinin 1995 yılındaki yeniden düzenlenmiş versiyonu 120 ifadeden ve beş temel boyuttan oluşmaktadır. Gerçekleştirilen analizler sonucunda bu beş temel özellik altında altı alt faktör tespit edilmiştir (Costa ve McCrae, 1995, Personality Inventory-Revised). Literatürde temel kişilik özelliklerine ve bunların alt boyutlarına ilişkin farklı tanımlar kullanıldığını görmek mümkündür. Beş faktör kişilik modelinde yer alan her boyut birbirine zıt iki kutuptan oluşmaktadır. Buna göre model, Dışadönüklük/İçedönüklük, Sorumluluk/Dürtüsellik, Uyumluluk/Düşmanlık, Duygusal Denge/Nevrotiklik ve Yeni Deneyimlere Açıklık/Gelenekçilik boyutlarından oluşmaktadır. Bu boyutlardan her biri de 6 alt boyuttan oluşmakta; böylelikle de ortaya toplam 30 alt faktör çıkmaktadır (Costa,: 1992:5-98).
Beş faktör kişilik modeli, kişilik ve ölçümü/değerlendirmesi konusunda son 20 yıla damgasını vurmuş; yüzlerce araştırmayla da desteklenmiş ve özellikle de kültürlerarası birçok araştırmayla standardizasyon (o kültüre uyum), geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmıştır. Model, temel olarak, bireylerin kişilik yapılarını tanımlamak için gündelik dilde kullanılan sıfatların faktör analizi sonucu geliştirilmiştir. Beş faktör kişilik modeli, geniş bir yelpazede yer alan kişilik yapılarını entegre etmesi ve böylelikle farklı yönelimlere sahip araştırmacılar arasındaki iletişimi kolaylaştırması; kişilik özellikleriyle davranışlar arasındaki ilişkilerin sistematik bir biçimde incelenebilmesine olanak sağlaması ve kişiliği beş alt faktöre dayandırarak genel bir tanımlama sağlaması açısından ilgi çekicidir. Son yıllarda kişilerarası temel farklılıkların beş temel faktöre dayandığı görüşü ağırlık kazanmaktadır. Diğer bir ifade ile kişiler arası farkı belirleyen bu beş temel kişilik özelliğidir. Beş temel kişilik özelliğini ölçmeye yönelik olarak en fazla kullanılan envanter Costa ve McCrea’nın geliştirmiş oldukları NEO Kişilik Envanteridir.
Araştırmalar, beş faktör kişilik modelinin, iş yaşamında motivasyon, iş doyumu, kariyer doyumu, işten kaçma, işten ayrılma, müşteri ilişkileri, takım çalışması, örgütsel bağlılık, çalışanlar arası ilişkiler (çatışma eğilimi ya da stres düzeyi gibi), iş başarısı (satış iş başarısı gibi), yaratıcılık, stresle başetme gibi birçok davranış boyutunu ölçme konusunda olumlu sonuçlar elde edildiğini göstermektedir. Modelin, çok farklı meslek gruplarına sahip çalışanlar üzerinde de uygulanabildiği (polisler, satış temsilcileri, yöneticiler ve vasıflı/yarı vasıflı çalışanlar gibi) ve bu uygulamalardan da genel olarak çalışanların iş başarısı düzeyi ve bireysel davranış örüntülerine ilişkin etkili ve verimli sonuçlara ulaşıldığı görülmüştür (Somer ve Goldberg, 1999: 421-450). Ülkemizde ve çeşitli ülkelerdeki polis birimleri beş faktör kişilik modeline dayalı geliştirilmiş testleri seçim süreçlerinde yaygın biçimde kullanmaktadır (Gültekin, 2011).
2. MESLEKİ EĞİLİM TESTİ
Mesleki Eğilim Testi bireylerin ilgilerini, meslek alanları yönünden kendilerini tanımak ve meslek seçimi kararlarına yardımcı olmak amacıyla Kuder İlgi Envanteri alt faktörleri temel alınarak geliştirilmiş bir testtir. Her biri ayrı bir ilgi alanını belirleyen 10 alt testten oluşan ölçek toplam 160 sorudan oluşmaktadır. Ölçeğin alt-testleri aşağıda sıralanmıştır (ISCO-08 Standartları).
1-Açık havada çalışılan meslekler
2-Mekanik ve tasarım becerisini gerektiren meslekler
3-İkna ve yönetim becerisini gerektiren meslekler
4-Sanat ve estetik ilgi ile ilişkili meslekler
5-Edebi ve sosyal konularla ilişkili meslekler
6-Toplum ve insan konularıyla ilgili meslekler
7-Sosyal servis ile ilişkili meslekler
8- Canlı ve sağlık ile ilişkili meslekler
9-Hesaplama ile ilgili meslekler
10- Mekanik ve el işi becerisini gerektiren meslekler
3. GENEL YETENEK TESTİ
Bir performans testi olan Genel Yetenek Testi 50 sorudan oluşmakta ve test süresi 25 dakikadır. Gardner’ın çoklu zeka kuramına göre geliştirilmiştir. Genel Yetenek testi 4 alt bölümden oluşmaktadır. Bunlar;
sözel yetenek, sayısal yetenek, şekil-uzay ilişkisini kavrayabilme yeteneği, göz-el koordinasyon yeteneğidir.
Sözel yetenek bölümü adayın sözcüklerle akıl yürütebilmesini, genel bilgiyi kullanabilmesini, okuduğunu anlayabilme ve düşüncelerini ifade edebilmesini ölçmeyi amaçlamaktadır.
Sayısal yetenek bölümü adayın sayılarla akıl yürütebilme ve problem çözebilme yeteneğini ölçmeyi amaçlamaktadır.
Şekil-Uzay Yetenek bölümü adayın şekiller arasındaki benzerlikleri ve farklılıklarını görebilmesini, cisimlerin ve şekillerin rotasyon ve yönlerine ait alacakları durumları gözünde canlandırabilmesini ölçmektedir.
Göz-El koordinasyon bölümü adayın el ve göz senkronizasyonunu ve yön bulabilme becerisini ölçmektedir.

EĞİTİMCİ:
Dr. Öğr. Üyesi Erdoğan Gültekin

EĞİTİM SONUNDA VERİLECEK SERTİFİKA TÜRÜ:
Uygulayıcı Sertifikası (Ruh Sağlığı Derneği Onaylı)

EĞİTİM ÜCRETİ:
600 TL+KDV (KDV Dahil 708 TL)

Başvuru için tıklayınız.

Eğitim Tarihlerini, Şartlarını, Ödeme Seçeneklerini görebileceğiniz psikoloji eğitimleri, psikoloji ajandası sayfasına gitmek için tıklayınız.

Başarılar dileriz.

Kim Psikoloji Kariyer İstihdam Merkezi

Bir Yorum

Konuşalım

T: +90 216 428 7546
E: [email protected]