Ergen Psikolojik TestleriPsikoloji HaberleriYetişkin Psikolojisi

Sınavlara Hazırlanırken Beslenme Düzenimiz Nasıl Olmalı?

Sınavlara Hazırlanırken Beslenme Düzenimiz Nasıl Olmalı?

Sınavlara hazırlık döneminde yaşadığımız stres, yeme bozuklukları ve hastalıklar fiziksel ve ruhsal olarak bizi etkilemekle birlikte çalışma tempomuzda olumsuz sonuçlar doğurur. Ama sağlıklı ve dengeli beslenerek bu negatif sonuçlarla savaşabiliriz. Hayatımıza beslenme düzenini oturtmak hem çalışma motivasyonumuzu hem de duygu durumumuzu olumlu etkiler.
* İlk dikkat etmemiz gereken her gün kahvaltı yapmaktır. Güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlamak, zihni besler ve kendimizi daha dinç hissetmemizi sağlar. Ayrıca uyandığımızda düşük olan kan şekerimiz kendimizi yorgun ve güçsüz hissetmemize sebep olur. Beynimiz de ihtiyacı olan kan şekerini alamadığında performansımız düşer. Bu yüzden sağlıklı tercihlerle iyi bir kahvaltı yapmak çok önemlidir. Süt, yumurta ve peynir gibi protein kaynaklarını soframızdan eksik etmemeliyiz. Kan şekerini dengede tutacak ve metabolizmamızı çalıştıracak tam tahıllı ekmekler, yulaflar, mevsim yeşillikleri tüketmeliyiz.
* Günde 3 ana ve 2-3 ara öğün şeklinde beslenmek vücudumuzu aşırı açlık ve aşırı tokluk gibi sıkıntılardan kurtarır. Böyle durumlarda rahatsız hissettiğimiz için kendimizi derse odaklayamayız. Ama 2,5-3 saat aralıklarla bir şeyler tüketmek metabolizmamızı çalıştırır ve sürekli olarak beyni besler. Ayrıca sınava hazırlık dönemlerinde olan aşırı kilo alımı/kaybı gibi durumlarla başa çıkmak için de metabolizmayı dinç tutmak önemlidir.
* Su içmeyi ihmal etmemeliyiz. Günde 8-10 bardak su tüketimi oldukça önemlidir. Çünkü, su tüketimimiz az olduğunda vücutta halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu gibi belirtiler olur. Bu da başarımızı olumsuz etkiler.
* Zihin açan omega-3 kaynaklarını tüketmeye özen göstermeliyiz. Omega-3 hem hafızayı güçlendirir hem de konsantrasyonu arttırır. Haftada 2 kez balık yemek ve ceviz/fındık/badem gibi yağlı tohumları ara öğünlerimize eklemek faydalı olacaktır.
* İçeceklerimiz de başarıda önemli bir anahtardır. Sürekli beyni uyaran kola, kahve ve çay gibi kafeinli içecekler yerine; taze sıkılmış portakal suyu, ıhlamur, adaçayı, kuşburnu gibi C vitamini yüksek içecekleri tercih etmemiz hastalıklara karşı dirençli olmamızı sağlar. Dinginleştirici özelliği olan papatya ve rezene çayları da stresin azalması için yardımcıdır.
* Stresimizi azaltmak ve motivemizi arttırmak için antioksidan içeriği yüksek besinleri tercih etmek de önemlidir. Meyve ve sebzeleri her gün tüketmek beyin fonksiyonlarımızı canlı tutar. Kırmızı et tüketimini de ihmal etmemek gerekir.
* Kan şekerimizi hızlı yükselten veya beslenme düzenimizi bozacak çikolata, tatlı, cips gibi ambalajlı ürünlerden uzak durmak önemlidir. Ayrıca güne erken başlamak da vücuda bir dinçlik verir. Yapılan çalışmalar göstermektedir ki fiziksel aktivite ruhsal motivasyonu ve mutluluğu arttırmakta ve stresi azaltmaktadır. Bu yüzden günlük 30-45 dakika spor yapmak da hazırlık sürecimizi olumlu etkileyecektir.
* Ayrıca sınavdan bir gün önce ve sınav günü beslenme düzenimiz dışında, hiç yemediğimiz bir besin tüketmemeliyiz. Dışarıda yemek yememek, alerji durumlarından ve zehirlenmelerden kaçınmak için önemlidir. Sağlıklı beslenme düzenimize uygun bir şekilde hafif besinler tercih etmeli, kafeinli içecekler, çok yağlı ve ağır gıdalar tüketmemeliyiz. Sindirim sistemimizi bozacak yiyeceklerden uzak durmalıyız. Kahvaltı yapmadan sınava girmemeliyiz. Dengeli ve sağlıklı besinlerle rutin kahvaltımızı yapmalıyız.

Dyt. Mervenur DEĞER

 

Kim Psikoloji Psikolojik Danışmanlık Merkezi
Kısıklı Mah. Alemdağ Cad. Masaldan İş Merkezi No: 60, A Blok Kat 1 Çamlıca Üsküdar İstanbul
0216 428 7 546
Gelişmelerden haberdar olmak için lütfen mail grubumuza üye olunuz:

Konuşalım

T: +90 216 428 7546
E: [email protected]