Ruh Sağlığı

Tatil sonrası sendromundan kurtulun

Tatil sonrası sendromundan kurtulun

Güzel tatil günlerini bitmek üzere! Şimdi sorumluluklar ve stresli günler kaldığı yerden başlamak üzere!

Huzur ve eğlence dolu bir yazın ardından bu koşturmacaya kısa zamanda uyum sağlayabilmeniz için birkaç önerimiz var size…

Uzun kış ayları boyunca planlarını yaptığınız, hevesle beklediğiniz tatilinizin nasıl geçtiğini anlamadan tatiliniz bitti ve evinize döndünüz. Ne işe gitmek istiyor canınız, ne de evde kalmak! Evinizi özlemiş olsanız bile bir türlü günlük yaşama konsantre olamıyorsunuz. Aklınız hala tatilde, eğlencede… Üstelik sadece siz değil, bütün ev halkında böyle bir ruh hali olabilir…

Çocuklarınız da okulun başlaması konusunda pek de istekli olmayabilir! İşte ailece yaşadığınız bu durumun adı: Tatil Sonrası Sendromu. Bunun birçok ailede yaşanan bir durum olduğunu belirten uzmanlar, bu sendromla nasıl baş edebileceğinin yollarını anlattı.

“HER ŞEY DAHİL SİSTEM” ADAPTASYONU ZORLAŞTIRIYOR

Tatil köyleri ve her şey dahil sistemiyle sunulan tatil seçeneklerinin Tatil Sonrası Sendromu’nu artırdığını söylemek mümkün. Elini sıcak sudan soğuk suya sokmadan, sadece deniz, kum, güneş ve bolca eğlence anlayışıyla yapılan bir tatil sonrası, eve dönüş kişide sersemletici bir etki yapıyor. En büyük işin, ne yiyeceğinizi seçmek olduğu ve tüm gün sadece suyun verdiği yorgunluğun yaşandığı muhteşem tatil günlerinin ardından eve gelip tekrar eski düzene dönmek, ev işlerine ve işe adapte olmak sanıldığı kadar kolay olmuyor, Hem yetişkinlerin hem de çocukların günlük hayata dönüşte epey sıkıntılar yaşadığı bir gerçek, Üstelik bu kadar konforlu geçen tatil çok çabuk bitiyor ve hem eve dönmenin hem de tatilin bitmiş olmasının verdiği sıkıntıyla baş başa kalınıyor. Özellikle çocukları tüm gün haşır neşir oldukları denizden alıp eve getirmek ve yaz sıcaklarını evde geçirmelerini beklemek işi daha da zorlaştırıyor.

ÇOCUKLAR İÇİN…

Çocuklar tatil boyunca anne-babalarıyla tüm gün beraber olmanın verdiği huzuru ve eğlenceyi bırakmak istemeyebilir. Tatilin bitmesi belki de en çok onları huzursuz edecek ve aynı aktiviteyi, aynı beraberliği tatilden döndükten sonra da arayacaklardır. Onların eve kapanmalarını beklemek ve onların buna zorlamak büyük haksızlık olur. Çocuklar için mutlaka sosyal ortamlar yaratmak gerekir. Kısa dönemli yaz okulları ya da spor çalışmaları oldukça yararlıdır. Aynı şekilde sanatsal çalışmalar yapabilecekleri etkinlik merkezleri de çocukların yönlendirilecekleri yerler olabilir. Elbette yaz dönemini sadece boş zaman geçirmek olarak düşünmek de yanlış. Dolayısıyla çocukların belki bir yabancı dil kursuna yönlendirilmeleri de uygun olabilir. Bununla birlikte tatilden döner dönmez ders çalışmalarını İstemek, test çözmeleri için baskı yapmak ya da hemen bir öğretmen ve dershane çalışmasına başlatmak son derece yanlış olur, Biz yetişkinlerin bile sorunlar yaşadığı tatil dönüşlerinde çocukların da bu problemi yaşadığı göz önünde bulundurulmalıdır,

YETİŞKİNLER İÇİN…

Tatilin ardından yaşanabilecek sıkıntıları aşmanın ya da en azından gündelik yaşama uyumu kolaylaştırmanın bazı yolları var. Bunları bilirsek bu dönemi biraz daha rahat atlatmak mümkün olabilir, Tatil dönüşünde hemen işe başlamayıp birkaç günü evde geçirmek en önemli detaydır, Böylece evde geçireceğiniz zaman işte geçirmeye başlayacağınız süreç öncesi bir geçiş dönemi olur. Gün içerisinde hafif yürüyüşlere çıkmak ve şehir içindeki havuz gibi küçük çaplı da olsa tatili anımsatan etkinliklere katılmakta fayda var. Küçük egzersizler yapmak gibi kendine dönük ve ortama uyum sağlamayı kolaylaştıracak aktiviteler de oldukça yararlıdır. Tatilden sonra eve döner dönmez günlük işlerin içine gömülmek, temizliğe girişmek tatil sırasında topladığınız tüm enerjinin uçup gitmesine yol açar.

Bu nedenle yapılacak İşleri yavaş yavaş yapmak ve her gün ufak bir işle günü bitirmek normal hayata dönüşü kolaylaştırabilir. En azından bir hafta gibi bir sürede ev hayatının düzeni yeni baştan kurulmuş olur. Bir-iki günde tüm işi yapmak gibi bir telaşa girmek boş yere gerginlik yaratır ve bu kişiyi ciddi depresyon belirtileriyle yüz yüze bırakır, Her ne kadar tatil dinlenmek amacıyla verilen bir mola olsa da tatilin de kendi yorgunluğunu getirdiğini biliyoruz. Özellikle suyun insanı çok yorduğu bir gerçek! Yer ve hava değişiminin getirdiği yorgunluk da apayrı. Bu nedenle işe dönüşten önce bırakılacak bir-iki günlük süreç hem yolun ve tatilin verdiği yorgunluktan arınmak için hem de eve ve günlük işlere uyumu kolaylaştırmak için ihtiyaç duyulan bir süreç oluyor. Bu süreçte arkadaşlarla zaman geçirmek, alışverişe gitmek, yürüyüşe çıkmak gibi faaliyetler, tatil sonrası İle işe başlangıç arasındaki dengeyi sağlayacaktır.

Kim Psikoloji Psikolojik Danışmanlık Merkezi
Kısıklı Mah. Alemdağ Cad. Masaldan İş Merkezi No: 60, A Blok Kat 1 Çamlıca Üsküdar İstanbul
0216 428 7 546
Gelişmelerden haberdar olmak için lütfen mail grubumuza üye olunuz:

 

Konuşalım

T: +90 216 428 7546
E: [email protected]