Ruh Sağlığı

Çocuklarda Bağımlılık Yaşı Düştü

2797Manisa (AMATEM) Kliniği Sorumlusu Dr. Aslıhan Eslek, bağımlılığın korkutucu boyutlara ulaştığını dile getirdi.

Klinik sorumlusu Dr. Aslıhan Eslek, 2010 yılında bağımlılıkla ilgili hastaneye başvuran hasta sayısının yıl boyunca 2 bin 348 kişi olduğunu, 2013 yılında ise ilk altı ayda bu rakamın 3 bin 897 kişiye ulaştığını açıkladı. Dr. Eslek, 3 bin 897 hastadan, 3 bin 393’nün ayakta, 504’ünün ise yatarak tedavi edildiğini kaydetti.

ÇOCUKLARDA BAĞIMLILIK YAŞI DÜŞÜYOR

AMATEM sorumlusu Dr. Aslıhan Eslek, bağımlılık artışıyla birlikte bağımlılık yaşının da düştüğünün altını çizdi. Bu yılın ilk altı ayında 14-18 yaş arasında 230 çocuğun bağımlılık nedeniyle hastaneye başvurduğunu belirten Dr. Eslek, 46 çocuğun yatarak, 184 çocuğun da ayakta tedavi edildiğini ifade etti.

Dr. Aslıhan Eslek, önceki yıllarda 16- 17 yaşlarındaki çocuklarda bağımlılığın fazla olmadığını ancak son yıllarda bu sayıda büyük bir artış olduğunu belirterek, “17 yaşındaki çocuklar çocuk polikliniğinde tedavi ediliyordu ancak bağımlılıktaki artıştan dolayı 17 yaşındaki çocukları da AMATEM’e kabul etmeye başladık. Çocuk polikliniği artık baş edemiyor. 17- 18 yaş arasında madde bağımlılığı daha fazla. Eroin bağımlılığının sayısı çocuk yaş grubunda çok fazla arttı. Çocuk yaşta kötü kullanım yani deneme aşamasında büyük bir artış var” diye konuştu.

ERKEK BAĞIMLILAR KADINLARA GÖRE DAHA FAZLA

18 yaş üzerindeki kişilerde de bağımlılıkta artış olduğunu vurgulayan Dr. Aslıhan Eslek, 3 bin 667 yetişkinin bağımlılık nedeniyle hastaneye geldiğini bildirdi. Kadın ve erkek rakamları hakkında bilgi veren Dr. Eslek, 3 bin 897 bağımlıdan 3 bin 704’nün erkek, 193’ünün ise kadın olduğunu vurguladı.

Kadın bağımlı rakamlarının az olmasının yanıltıcı olabileceğini ve toplumdaki baskıdan dolayı hastaneye gelmekten çekindiklerini anlatan Dr. Eslek, “Türkiye’de kadınların başvuru oranı çok düşük. Büyük bir önyargı var. Bu servise kadın hasta yatırmak da bile çok büyük bir zorluk çekmiştik. Birçok AMATEM kliniği kadın hasta kabul etmiyor. Toplum içinde de kadın bağımlıya çok önyargılı bakılıyor. Sanki erkeğin içmesi daha hoş görülebilecek bir şey” dedi.

ESKİDEN ALKOL FAZLAYDI ŞİMDİ MADDE BAĞIMLILIĞI

Bağımlılık çeşitleriyle ilgili bilgi veren Dr. Eslek, bir hastanın birden çok maddeyi birlikte kullandığına dikkat çekti. Geçen yıllarda alkol bağımlılığı fazlayken şu an madde bağımlılığının arttığına değinen Dr. Eslek, ilginç maddelerin de bağımlılık çeşitleri arasına girdiğine dikkat çekti. Dr. Aslıhan Eslek, 2013 yılının ilk altı ayında bağımlılık çeşitleriyle ilgili şunları söyledi:

“Alkol bağımlısı 758, eroin morfin gibi madde bağımlısı 662, esrar bağımlısı 580, yeşil reçeteli madde bağımlısı 14, bali ve tiner bağımlısı 31, birden fazla madde bağımlısı 1847, kafein bağımlısı bir, tütün bağımlısı iki, LSD bağımlısı bir ve kokain bağımlısı bir hasta tedavi olmak için bize başvurdu. İlginç maddelere olan ilgi de arttı. Bunların dışında, naftalin bağımlısı olan iki hastam oldu. Ayrıca kumar bağımlılığının da son yıllarda artışta olduğunu gözlemledik.”

MUTSUZLUK BAĞIMLILIĞI TETİKLİYOR

Madde bağımlılığının birçok nedeni olduğunu kaydeden Dr. Eslek, toplumdaki üretkenliğin azalması ve bireylerdeki mutsuzluğun bağımlılığı tetiklediğini belirtti. AMATEM’in madde bağımlılığındaki başarısının yüzde 10’larda olduğunu kaydeden Dr. Aslıhan Eslek, rakamın küçümsenmemesi gerektiğini dile getirip, “Uyuşturucu madde fiyatlarındaki düşüş, erişilebilirliğin artması ve Türkiye’nin madde ticaretinde geçiş noktası olması bağımlılığın artışındaki nedenleri oluşturuyor. Ama en büyük sorun insanlardaki üretkenliğin azalması ve mutsuzluğun artmasıdır. İnsanlar mutsuzlaştıkça bağımlılık artıyor” diye konuştu.

ALTI AYDA 69 BİN 809 HASTA BAŞVURDU

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’ne yılın ilk altı ayında 69 bin 809 kişi ruh sağlığı ve hastalıklarıyla ilgili şikayetlerle başvurdu.

708 yataklı hastanede, 5 bin 100 kişinin yatarak tedavi edildiği ve ortalama kalış sürelerinin 22 gün olduğunu belirten Dr. Eslek, “Acil polikliniğine 5 bin 736, çocuk polikliniğine 8 bin 185, nöroloji polikliniğine 5 bin 364, psikiyatri polikliniğine 42 bin 566, adli polikliniğe 915 hasta başvurdu” dedi.

Kaynak: DHA

KİM PSİKOLOJİ

Kariyer İstihdam Merkezi
Altunizade Mah. Kısıklı Cad. No: 108 Manolya Apt.
Çamlıca İSTANBUL
0216 428  7  546 (0216 HAT P KİM)
[email protected]
www.kimpsikoloji.com
Gelişmelerden haberdar olmak için lütfen mail grubumuza üye olunuz:

Konuşalım

T: +90 216 428 7546
E: [email protected]