Ruh Sağlığı

Göçün Psikolojik Etkileri Nelerdir?

Göçün Psikolojik Etkileri NelerdirSara’nın annesi, eşiyle birlikte çalışmak için genç yaşta Almanya’ya gelmiş. Geride bıraktığı 40 yıl içinde yaşadığı zorluklar şimdi psikolojik destek almasını gerektiriyor. Temizlik hastası olan annesi her şeyin temiz olmasına dikkat ediyor ve sürekli ellerini yıkama gereğini hissediyor. Sara, annesinin bir yabancı olarak kirli biriymiş gibi görünmemek için aşırı temizlik yaptığını tahmin ediyor. Annesinin elleri aşırı temizlik sonucu çoğu kez kuruyor ve hatta yer yer kanıyor. Sara, annesinin birçok kişiye kıyasla daha iyi Almanca konuştuğu halde, kendine güvenini kaybetmesinden dolayı üzgün.
Göç, psikolojiyi bozabiliyor
Göçmenlik Sosyal Psikiyatrik Bilgi Merkezi yöneticisi Arif Ünal, Sara’nın annesinde olduğu gibi aşırıya kaçan bazı davranışların göçün tipik sonuçlarından biri olduğunu belirterek ‘Bazı insanlar için göç etmek hayat standartlarının yükselmesi demek. Bu açıdan bakılınca göç hasta eden değil, bilakis şifa veren bir faktör olabilir. Göç etmek, öyle ya da böyle insanların psikolojisini etkileyen bir olay. Araştırmalar da bunu destekleyecek yönde. Kişide belli eğilimler mevcutsa, göç belli hastalıkların ortaya çıkmasını tetikleyebiliyor,’ şeklinde konuşuyor.
Göçmenlerin kimlik sorunu
Her ne kadar Sara Almanca konuşabilse de, onun da farklı psikolojik sorunları var. Yirmili yaşlarda tam bir kimlik bunalımına giren Sara, psikolojik destek almaya başlamış. Tabi Sara’nın sorunları da yaşadıklarıyla ilgili.
Örneğin okulca gittikleri bir gezide, öğretmeninin Müslüman olduğunu bilmesine rağmen, Sara’ya domuz eti içermeyen yemekler yapılmaması, genç kadının unutamadığı anıları arasında. Sınıfındaki tek Müslüman olması da, Sara’nın dışlanmasına neden olmuş.
Sara, yaşadığı bu olayların ardından, hangi kültüre ait olduğu konusunda bocalamaya başlamış: “Açıkçası kim olduğumu bilmiyorum. Alman mıyım? Faslı mıyım? Ya da hem Alman hem Faslı mıyım? Kesin bir şey söyleyemiyorum. Bazen iki farklı kişiliğim olduğunu düşünüyorum. O anda hangi kültürden insanlarla birlikteysem, onlara uygun olan kişiliğimi gösteriyorum. Çünkü karşı taraftan ağır bir baskı hissediyorum. Toplumun normları ya da başkalarının benden beklentileri çok ağır. Özgür olamadığımı ya da gerçekten hissettiğim şekilde yaşayamadığımı hissediyorum.”
Tedavi imkanları
Uzman Arif Ünal göçün olumsuz etkileriyle ortaya çıkan birçok psikolojik rahatsızlığın farklı terapilerle tedavi edilebileceğini söylüyor. Bazı semptomların ilaç tedavisi ile düzeltilebileceğini belirten Ünal, rahatsızlığın tamamen geçebilmesi için psikoterapiye ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Ünal son olarak, Almanya genelinde sunulan hizmetleri yeterli bulmadığını ekliyor.
Deutsche Welle Türkçe
Anna Peters / Nalan Şipar

KİM PSİKOLOJİ

Kariyer İstihdam Merkezi
Altunizade Mah. Kısıklı Cad. No: 108 Manolya Apt.
Çamlıca İSTANBUL
0216 428 7 546 (0216 HAT P KİM)
[email protected]
www.kimpsikoloji.com
Gelişmelerden haberdar olmak için lütfen mail grubumuza üye olunuz:

Konuşalım

T: +90 216 428 7546
E: [email protected]