Çocuk PsikolojisiPsikoloji HaberleriRuh Sağlığı

Çocuklarda Porsiyon Kontrolünün Önemi

Çocuklarda Porsiyon Kontrolünün Önemi

 

Küresel boyutta önemli bir halk sağlığı sorunu olan obezite; vücuttaki yağ miktarının artması olarak tanımlanmaktadır. Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde her geçen gün artış göstermekle birlikte son yüzyılın en önemli çocukluk dönemi halk sağlığı sorunlarının başında yer almaktadır. Hipertansiyon, insülin direnci ve ağır psikolojik stres gibi birçok hastalığı tetikler. Erişkinlik sürecine de olumsuz etkileri yansıyan bu hastalığın sebepleri nelerdir ve nasıl korunabilir?
Okul çağı çocuklarının en büyük problemi dengesiz beslenmedir. Kahvaltı yapma alışkanlığının olmaması ve öğünleri atlama, gece yemek yeme gibi davranışlar şişmanlığın en önemli nedenlerindendir. Özellikle bilgisayar başından kalkmayan, spor aktivitelerine katılmayan hareketsiz çocuklarda da görülmektedir. Ailede şişmanlık öyküsünün olması ve ebeveynlerin de yanlış beslenme alışkanlarına sahip olması, aşırı hızlı yemek yeme, hormonal nedenler de obeziteyi tetiklemektedir. Okullarda yemekhanelerin olmaması ve kantinlerde sağlıksız besinler olması çocukları yanlış beslenmeye iterek kilo alımına neden olmaktadır. Tüm bunlar göz önüne alındığında dengeli beslenmek, porsiyon kontrolü yapmak ve fiziksel aktivite obezitenin önüne geçmekte öncelikli çözüm olabilmektedir.
Çocukluk çağında büyüme ve gelişmeyi engellediğinden ötürü zayıflama diyetleri uygun değildir. Dengeli ve sağlıklı beslenme kilo kontrolünü sağlamakta etkin bir yoldur. Dengeli beslenme için de porsiyon kontrolünü benimsemek oldukça önemlidir. Porsiyon kontrolünü nasıl sağlarız?
*Kahvaltı ve ara öğün tüketimine özen göstermek, tüketilen kalorinin dengeli yayılmasını sağlar.
*Ürünlerin arkasındaki etiketleri okumak, alınan kaloriyi bilmek açısından önemlidir.
*Yemekleri yavaş yemek, çok çiğnemek, küçük parçalara ayırıp tüketmek tokluk duygusunu hissetmede yarar sağlar.
*Ara öğünlerde taze veya kuru meyveler, fındık, badem, ceviz, antep fıstığı gibi yağlı tohumlar, ayran, süt ve çocuklar için özenle üretilmiş dondurmalar hem lezzet hem de zevkli ara öğünler açısından çeşitlendirmede önem arz etmektedir.
*Çocuklar acıktığında önlerine abur cubur ürünler sunmamak önemlidir.
*Taze sebze ve meyve tüketimini alıştırmak, ailelerin de bunu uygulayarak örnek olması gerekmektedir.
*Sadece sevdikleri besinlere yoğunlaşan çocuklarda, farklı tatları deneterek yemeklerini çeşitlendirmek, öğünü vitamin-minerallerce zenginleştirmek açısından önemlidir.
*Okulda sağlıklı ana öğün ve ara öğün tüketmesi teşvik edilmelidir. Eğer okulun yemekhanesi yoksa peynirli , tonbalıklı sandviçler ve yanında meyvesi, ayranıyla doyurucu öğünler hazırlamak önemlidir.

Dyt. Mervenur DEĞER

 

 

Kim Psikoloji Psikolojik Danışmanlık Merkezi
Kısıklı Mah. Alemdağ Cad. Masaldan İş Merkezi No: 60, A Blok Kat 1 Çamlıca Üsküdar İstanbul
0216 428 7 546
Gelişmelerden haberdar olmak için lütfen mail grubumuza üye olunuz:

Konuşalım

T: +90 216 428 7546
E: [email protected]